Das euregionale Kochbuch - Rezepte und Geschichten aus der Euregio Belgien-Deutschland-Niederlande
 

Rezept aus den NiederlandenKermis kook

Zoals de naam al zegt een kermis gerecht. Op andere plaatsen in Limburg at men deze kook (dan met een andere benaming ) ook op andere dagen zoals de: St Josef kook, die at men natuurlijk op 19 maart.
Het is een ronde koek gemaakt van beter brooddeeg met een vulling van rozijnen of krenten en rozijnen.
Het bijzondere van de kermis kook is de afwerking. Bovenop de kook is een laagje pudding en daarop kruimels. Het zit er dik in dat de kook bij toeval ontstaan is. Het is immers een variant van de plats, stoet of radong.
Wellicht heeft een zuinige huisvrouw nog een restje pudding en kruimels overgehouden van de kruimelvlaai en die op de stoet gedaan de eerste kirmiskook.

Kermis kook

Ingrediënten:

Deeg:

  • 500 g bloem
  • 2 dl melk
  • 60 gram roomboter
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • 40 gram gist
  • beetje zout

vulling:

  • 400 gram rozijnen

pudding:

  • 25 gram custard
  • 25 gram suiker
  • 3 dl melk
  • of banketbakkerspoeder voor 2 ½ dl banketbakkersroom

kruimels:

  • 100 gram bloem
  • 70 gram boter
  • 70 gram suiker

Was de rozijnen en laat ze in warm water wellen tot ze dik zijn.
Laat ze uitlekken en goed drogen.

Bereiding:

Deeg:
Maak de melk lauwwarm. Doe de bloem in een kom, voeg de boter, de suiker en het ei toe. Roer de gist met een beetje van de lauwwarme melk uit. Maak in de bloem een kuiltje en giet daarin de aangemaakte gist. Strooi het zout langs de buitenrand van de bloem. Giet bijna alles van de resterende lauwwarme melk in het kuiltje bij de gist. Meng vanuit het midden de gist met de melk en de bloem. Het zout, wat langs de buitenrand gestrooid is mag pas als laatste bij de gist komen. Kneed het deeg tot een samenhangende massa. Als het nodig is het achtergehouden restje melk toevoegen. Als het deeg blijft plakken wat bloem toevoegen. Dek het deeg af en laat het rijzen tot het dubbele volume.

Pudding:
Meng de custard met de suiker met een beetje van de koude melk. Breng de rest van de melk aan de kook en giet al roerend het custardmengsel in de kokende melk. Laat het even doorkoken, blijf roeren. Giet de pudding over in een kom en laat hem afkoelen. Roer tijdens het afkoelen geregeld, zodat de pudding smeuïg blijft en er geen vlies wordt gevormd.

Voeg de rozijnen toe aan het gerezen deeg en kneed deze door het deeg. Bij dit deeg wordt veel vulling gebruikt. Ga rustig door met kneden tot het deeg de vulling heeft opgenomen. Bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Vorm van het deeg een ronde bol. Gebruik een vlaaivorm met een hoge rand of een springvorm.
Vet de vorm in en leg het deeg erin. Druk het plat.

Kruimels:
Doe de bloem, de harde boter en de suiker bij elkaar in een kom. Snij de boter met twee messen klein. Wrijf met de vingers de boter in het bloem suiker mengsel tot een kruimig geheel ontstaan is. Alleen wrijven en vooral niet kneden. Als de kruimels gaan plakken de kom in de koelkast zetten. Als de boter weer hard is verder gaan met het maken van de kruimels.

Smeer een dun laagje pudding over de stoet en strooi hierop de kruimels. Laat het weer rijzen tot het deeg dik gezwollen is.

Verwarm de oven voor op 200° C.

Bak de kermiskook op 200°C gedurende 40 minuten. Het hart van de koek in het midden van de oven.
Controleer of de kook bruin en gaar is. Gaar brood is licht en laat los van de vorm. Zonodig de baktijd verlengen.
Haal hem direct uit de vorm en laat hem op een rooster afkoelen.

Eten van een kermiskook. Snij de stoet in punten. Smeer op de zijkant (room)boter en strooi er naar wens wat suiker op. Eet hem uit de hand en begin bij de punt.

 

Gefördert durch die Europäische Union, den Europäischen Fonds für regionale Entwicklung (EFRE), Interreg IV A-EMR
EU EUREGIOinterreg

STARTSEITE Das euregionale Kochbuch Le projet Het Projekt Das Projekt