Das euregionale Kochbuch - Rezepte und Geschichten aus der Euregio Belgien-Deutschland-Niederlande
 

Rezept aus den NiederlandenKersenpannenkoeken

Er werden veel en vaak pannenkoeken gegeten. Pannenkoeken zijn niet duur! en zeker in de arme gezinnen waren pannenkoeken een dankbare variatie op het eentonige menu
Van bloem, melk, en gist wordt een beslag gemaakt wat moet rijzen . De pannenkoeken worden langzaam gebakken, het zijn dikke koeken die goed gaar moeten worden. Ze kunnen gevuld zijn met spek, appel, rozijnen of kersen. Als er geen vulling in zit smeert men er stroop op.
In augustus eet men kersenpannenkoek. Hiervoor zijn zoete kleine kersen nodig. Ze gaan met de pit er in, in de pannenkoek. De pannenkoeken werden ook naar het veld gebracht, tijdens de oogst. Dan was er echt geen probleem met de pitten. Zo ver mogelijk uitspugen!

Kersenpannenkoeken

Ingrediënten:

  • 500 g bloem
  • ongeveer 5 dl melk
  • 20 g bakkersgist
  • paar lepels suiker
  • 2 eieren
  • beetje zout
  • boter of vet
  • verse kleine zwarte kersen

Bereiding:

Doe de bloem in een kom. Maak de melk lauwwarm. Doe een beetje van de melk bij de gist en roer dat uit tot een papje. Maak er een kuiltje in de bloem. Splits de eieren in dooier en wit. Giet in het kuiltje de aangemaakte gist, de suiker en de eierdooiers. Voeg een gedeelte van de melk toe en roer het beslag glad. Voeg de rest van de melk erbij, het moet een stevig beslag zijn. Klop de eiwitten stijf en schep dit door deeg. Zet het deeg afgedekt te rijzen op een warme plaats tot het volume verdubbeld is.
Was de kersen en laat ze drogen.
Maak een klontje boter warm in de koekenpan en giet er een lepel beslag in. Strooi daarop kersen en duw ze in het beslag. Bak de pannenkoek langzaam tot de bovenkant droog is. Keer hem dan pas om en bak de tweede kant. Gebruik royaal boter bij het bakken en maak zonodig tussendoor de pan schoon met keukenpapier. Door de kersen kan de panbodem gaan plakken.
Eet de pannenkoeken als ze warm zijn. Koud smaken ze wel maar warm is lekkerder!
En hou je van zoet, strooi er dan nog wat suiker op.

 

Gefördert durch die Europäische Union, den Europäischen Fonds für regionale Entwicklung (EFRE), Interreg IV A-EMR
EU EUREGIOinterreg

STARTSEITE Das euregionale Kochbuch Le projet Het Projekt Das Projekt