Das euregionale Kochbuch - Rezepte und Geschichten aus der Euregio Belgien-Deutschland-Niederlande
 

Rezept aus den NiederlandenAsperges

Asperges, het witte goud, is na de tweede wereldoorlog voor Midden en Noord Limburg een steeds belangrijker teelt produkt geworden. Er staan velden vol aspergebedden. Je ziet de stekers die al heel vroeg in de morgen de rijen aflopen, de kopjes worden snel groen en dan brengt de asperges minder op. Breuk en stukken werden thuis verwerkt tot soep of gestoofd. Slierasperges met zure eiersaus werd gegeten als er bezoek was.

Asperges

Ingrediënten:

  • 1 ½ kg asperges
  • zout

Schil de asperges en verwijder de harde delen. Kook de asperges in water met zout gaar. Ze moeten net onder water staan. Controleer de dikste asperges. De kooktijd is erg afhankelijk van de dikte.
Haal de asperges uit het water en leg ze op een schaal waar op ze kunnen uitlekken. Leg er anders een dubbelgevouwen katoenen servet onder.

Zure eiersaus

  • 2 eierdooiers
  • azijn
  • peper
  • zout
  • 120 g roomboter

Bereiding:

Saus: maak deze vlak voor het gebruik. Doe in een kom 2 eierdooiers, 2 eetlepels azijn en 2 eetlepels water, wat zout en wat peper. Roer het mengsel door elkaar en zet de kom in een pan heet water. Verwarm het water en blijf in het eiermengsel kloppen. Verwarm tot de dooiers beginnen te binden. Het mengsel wordt dan zichtbaar dikker. Voeg dan kleine klontjes roomboter toe en blijf kloppen. Zet de pan van het vuur af. Voeg klontjes boter toe tot alles verwerkt is. Proef de saus af en voeg naar wens nog wat azijn toe.
Dien de saus apart op.
(Zet een schaaltje geraspte nootmuskaat op tafel.)

Serveer bij de asperges hard gekookte eieren, gepekelde ham, kleine aardappeltjes verwarmd in boter, bestrooi ze met peterselie. Drink er Limburgse wijn bij.

 

Gefördert durch die Europäische Union, den Europäischen Fonds für regionale Entwicklung (EFRE), Interreg IV A-EMR
EU EUREGIOinterreg

STARTSEITE Das euregionale Kochbuch Le projet Het Projekt Das Projekt